Ingebruikname
In september 2013 werd bekend gemaakt dat het nieuwe kanaal de naam Máximakanaal zal dragen, dit in lijn met de andere “koninklijke” kanalen in Noord-Brabant (Wilhelminakanaal, Julianakanaal en Beatrixkanaal). Op 19 december 2014 is het kanaal in gebruik genomen door de beroepsvaart en als kroon op het werk werd het kanaal op 5 maart 2015 officieel geopend door koningin Máxima.
Werkzaamheden ARA
Van 2010 tot en met 2015 hebben wij op het gebied van Vergunningen & Ruimtelijke Ordening en Ecologie meegewerkt aan het project in dienst van de combinatie WillemsUnie, een speciaal opgericht samenwerkingsverband tussen Van Hattum en Blankevoort, KWS infra, GMB Civiel en Van den Herik Kust- en oeverwerken.
Vanaf het begin van het project zijn wij betrokken geweest. Op het gebied van Vergunningen & Ruimtelijke Ordening was het onze taak om de vele tijdelijke en permanente vergunningen, maar ook meldingen en toestemmingen te regelen die voor het realiseren van het project noodzakelijk waren. Om vergunningen tijdig en volledig aan te kunnen vragen en te verkrijgen was een strak gecoördineerd vergunningenproces nodig waarbij interne en externe sleutelspelers op juiste wijze worden aangestuurd en geïnformeerd. Ons Team Vergunningen & Ruimtelijke Ordening leverden de vergunningenmanager en adviseurs voor dit project die samen verantwoordelijk waren voor het gehele vergunningenproces. Onze vergunningenmanager redigeerde het samenspel tussen de betrokken projectdisciplines en vergunningverleners, waarbij de belangen van de omgeving zo goed mogelijk gediend werden. Een spel dat van vitaal belang is voor een project van deze omvang. Belangrijke stakeholders op het gebied van vergunningen waren onder meer het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, en de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Sint-Michielsgestel.
Op het gebied van Ecologie voerden wij van begin 2011 tot en met de oplevering de coördinatie binnen de combinatie WillemsUnie. Om tot een vloeiende realisatie met minimale verstoring voor flora en fauna tijdens uitvoering te komen, maar ook om in de toekomst meerwaarde voor de natuur te bieden, was regelmatig contact met verschillende stakeholders noodzakelijk. Door met z’n allen samen te werken zijn wij tot een functionele, veilige en natuurvriendelijke inpassing van het kanaal gekomen. Een belangrijk onderdeel van de ecologische inpassing van het kanaal was de inrichting van het Kanaalpark en het Dynamisch Beekdal. Vanaf 2011 hebben wij meegebouwd aan een intensieve en hechte samenwerking met bevoegd gezag, opdrachtgever, beheerders in het gebied, omwonenden en plaatselijke deskundigen op het gebied van ecologie om draagvlak en meerwaarde voor zowel binnen als buiten het project te realiseren.