Werkzaamheden ARA
Wij zijn sinds de tenderfase bij dit project betrokken en hebben na gunning ons ingezet op het gebied van Vergunningen & Ruimtelijke Ordeningen en Ecologie. Ons Team Vergunningen & Ruimtelijke Ordeningen bevindt zich, zoals bij veel van onze projecten, in een complex bestuurlijk speelveld. In totaal ligt het projectgebied in twee provincies, eenentwintig gemeenten en vier waterschappen en is de opdrachtgever een Rijksactor. Door het grote aantal publieke bestuursorganen is strategisch vergunningenmanagement van belang waarbij er eerst wordt geïnventariseerd welke werkzaamheden in de desbetreffende gemeenten en waterschappen wanneer en hoe uitgevoerd moeten worden. Aan de hand van deze inventarisatie kan de vergunningenmanager zich een beeld vormen welke gemeenten betrokken zijn bij het project en welke vergunningen er voor de geplande werkzaamheden benodigd zijn.
Met de inventarisatie in de hand kan de vergunningenmanager heel concreet vooroverleg voeren met de vergunningverlenende instanties. Door een open gesprek aan te gaan met de vergunningverlener en waar mogelijk in te spelen op de belangen en wensen van het bevoegd gezag, verloopt het vergunningaanvraagproces soepel en vlot. Naast het voeren van (voor)overleggen en het indienen van vergunningaanvragen is het correct administratief verwerken van alle eisen / voorschriften uit vergunningen en meldingen ook een kerntaak van de vergunningenmanager. Zeker in een project van dergelijke omvang is het van groot belang dat er een duidelijk vergunningenregister is.
Ons Team Ecologie draagt zorg voor een verantwoorde manier van werken. Aanwezige flora en fauna mag niet significant verstoord raken door de werkzaamheden. Onze ecologen hebben inventarisatie gemaakt van welke flora en fauna aanwezig is in het projectgebied en aan de hand daarvan een passende beoordeling opgesteld. Dit omdat het project zich bevindt in verschillende Natura 2000-gebieden, namelijk ‘Rijntakken’, ‘Ketelmeer & Vossemeer’, ‘Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht’, ‘Zwarte Meer’ en ‘De Wieden’. In de passende beoordeling zijn de werkzaamheden getoetst en is er gekeken of deze werkzaamheden een niet-onevenredig nadelig effect hebben op de aanwezige natuurwaarden. Op basis van deze passende beoordeling is er een Natuurbeschermingswet-vergunning afgegeven, waarna de werkzaamheden konden starten.
Ons Team Ecologie heeft tevens veel aandacht besteedt aan het schouwproces voorafgaand aan de werkzaamheden. Op basis van de gedragscode Flora en Fauna RWS is het verplicht om vlak voor de start van werkzaamheden een schouw uit te voeren om te onderzoeken of er geen conflict kan ontstaan met de beschermde flora en fauna in het werkgebied. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar trekvogels en andere dieren die in het projectgebied zijn neergestreken. De resultaten van de inspectie worden door onze ecologen geanalyseerd en verwerkt. Op deze manier wordt er op een ecologisch verantwoorde manier gewerkt en wordt de aantasting van de aanwezige natuurwaarden geminimaliseerd.